Close

23 maart 2016

Indexering alimentatie

De indexatie is een jaarlijkse verhoging van de alimentatie die is gerelateerd aan de prijs en loonstijgingen in Nederland. Zowel kinderalimentatie als partneralimentatie dienen elk jaar te worden geïndexeerd, tenzij anders is vastgelegd door beide partijen of de rechter. Indexatie gebeurd op basis van art. 1:402a BW. De hoogte word jaarlijks vastgesteld door de Minister van Justitie en gepubliceerd in de Staatscourant. Het indexeringspercentage voor 2016 is vastgesteld op 1,3%.

Geen salarisverhoging

De situatie kan zich voordoen dat je ex-partner geen salarisverhoging of prijscompensatie heeft ontvangen. Dit ontslaat hem of haar echter niet van de plicht om de indexatie toe te passen op de te betalen alimentatie.

Vergeet het niet

Denk erom dat je dit niet vergeet te regelen. Het betalen van alimentatie verjaart na vijf jaar. Dan hoeft je ex het niet meer te betalen tenzij je binnen die vijf jaar een aanmaning hebt gestuurd. Dan vervalt de vaste termijn van vijf jaar en kun je ook het indexeringsbedrag van eerdere jaren innen.

Mijn ex betaalt de indexering niet

Wat nu als je ex-partner de indexering niet betaald en gewoon elke maand het oude bedrag aan je overmaakt. Stuur dan even een berichtje om hem of haar er op te attenderen. Als dat niet helpt of je ex laat weten de verhoging niet te willen betalen dan is het zaak om in actie te komen. Stuur je ex een brief en neem daarin op;

  • het nieuwe maandelijks te betalen
  • de inmiddels opgebouwde achterstand
  • stel een datum als deadline voor de betaling

Als je de deadline verstrijkt en je ex partner heeft nog steeds niet betaald dan kun je, indien de achterstand niet meer bedraagt dan 6 maanden, in veel gevallen het LBIO de inning kosteloos voor je laten uitvoeren.

Kom je er met deze informatie zelf niet of is het je allemaal even te veel? Time4Mediation geeft je graag deskundig advies en ondersteuning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *